Παρουσίαση ομάδων Formula 1 2016

 Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 ξεκινά και πάλι μετά την ανάπαυλα του χειμώνα! Και δεν είναι μόνο οι θεατές ανυπόμονοι, αλλά και οι ίδιοι οι οδηγοί. Δε λέμε, καλή και η ξεκούραση, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με την αναμονή της εκκίνησης, κάτω από τα κόκκινα φώτα. Για να ξέρουμε όμως τι βλέπουμε και να παρακολουθούμε χωρίς μπερδέματα τους αγώνες, καλά θα κάνουμε να… μελετήσουμε πρώτα. Οπότε, ας γίνουν οι συστάσεις!
Για τη φετινή χρονιά, 11 ομάδες θα είναι αυτές που θα στήσουν τα μονοθέσιά τους στη γραμμή της εκκίνησης και θα μάχονται ρόδα με ρόδα μέχρι την καρό σημαία. 22 οδηγοί, ανάμεσά τους αρκετοί πρωταθλητές, καθώς επίσης και νεοφερμένοι ή πιο έμπειροι που προσπαθούν για την πρώτη τους νίκη.
Δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από την περυσινή πρωταθλήτρια, Mercedes. Εργοστασιακή ομάδα του Γερμανικού κολοσσού, κυριάρχησε τα δύο προηγούμενα χρόνια και μάλιστα, με χαοτική διαφορά από τους δεύτερους. Οδηγοί της- σταθερά- ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton και ο πολλά υποσχόμενος Nico Rosberg, που είχε πετύχει και την πρώτη νίκη της ομάδας μετά την επανεμφάνισή της και μάλιστα με ομόσταυλο τον Michael Schumacher. Απ΄ ότι φάνηκε στις δοκιμές, μάλλον και φέτος η Mercedes έχει το πιο αξιόπιστο μονοθέσιο. Μετρά 36 νίκες και 2 πρωταθλήματα στα τελευταία 6 χρόνια.

merc-info

Δεύτερη τερμάτισε πέρυσι η πιο ιστορική ομάδα του σπορ, η Ιταλική Ferrari. Έρχεται με μεγάλες προσδοκίες και ένα “ριζοσπαστικό” μονοθέσιο – όπως οι ίδιοι δηλώνουν και με κορυφαίο οδηγικό δίδυμο, τον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Sebastian Vettel και τον τελευταίο πρωταθλητή της ομάδας, Kimi Raikkonen. Έδειξε δυνατή στις δοκιμές εξέλιξης, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κοντά έχουν φτάσει στους πρωτοπόρους. Μετρά 225 νίκες και 16 παγκόσμιους τίτλους από το 1950, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά.

fer-info

Η Βρετανική ομάδα της Williams έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως τρίτη δύναμη στο χώρο. Ο ιδιοκτήτης Frank Williams είναι και πάλι στο τιμόνι προσπαθώντας να αναβιώσει την ιστορία της ομάδας. Συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Mercedes για τους κινητήρες καθώς επίσης και με τους οδηγούς της, τον έμπειρο και για μερικά δευτερόλεπτα πρωταθλητή το 2008 Felipe Massa και τον ανερχόμενο Valteri Bottas. Μετρά 114 νίκες και 9 παγκόσμιους τίτλους από το 1978.

will-info

Η Red Bull μπορούμε να πούμε πως βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο χρόνο, ιδίως αν συγκρίνουμε με τα κατορθώματά της στη διάρκεια της συνεργασίας της με τον Vettel. Πολλά παράπονα είχε από την απόδοση της μονάδας ισχύος της Renault, αλλά μη μπορώντας να εξασφαλίσει κάποια καλύτερη λύση φέτος, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί. Renault και πάλι, με το όνομα όμως της TAG Heuer και εξέλιξη από την ίδια την ομάδα. Ελπίζει όμως πάντα σε ένα θαύμα από τον – ομολογουμένως κορυφαίο – σχεδιαστή της, Adrian Newey. Οδηγοί της οι Daniel Ricciardo και Daniil Kvyat, που μας έδωσαν αρκετές προσπεράσεις και μάχες πέρυσι με όλο το grid. Μετρά 50 νίκες και 4 παγκόσμια πρωταθλήματα.

red-bull-info

Ομάδα μεσαίου βεληνεκούς, αν και με κάποια αποτελέσματα-πυροτεχνήματα, η Force India, είναι σταθερή και ψάχνει την ευκαιρία της σε κάθε αγώνα. Αν και φέτος ο ιδιοκτήτης της Vijay Mallya φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα (οι εργαζόμενοί της έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες σύμφωνα με δημοσιεύματα!), συμμετέχει κανονικά και ελπίζει σε μια καλή χρονιά. Οδηγοί της ο – πάντα εντυπωσιακός – Sergio Perez και ο ήρεμος αλλά αποδοτικός Nico Hulkenberg. Η καλύτερη θέση τερματισμού της ήταν η δεύτερη.

Sahara Force India F1 Team livery reveal. Sahara Force India F1 Team Livery Launch, Soumaya Museum, Mexico City, Mexico. Wednesday 21st January 2015.

Αδελφή ομάδα της Red Bull, η Toro Rosso, μοιράζεται πολλά περισσότερα από τον χορηγό με τη μεγάλη ομάδα. Κυρίως είναι προπομπός για τη δημιουργία ταλέντων που θα αγωνιστούν κάποια στιγμή με τους μεγάλους, διεκδικώντας πρωταθλήματα, όπως έγινε και με τον Vettel. Οδηγοί της οι Max Verstappen και Carlos Sainz Jr, που συνεχίζουν την παράδοση των πατεράδων τους στους αγώνες – αν και ο Carlos λίγο διαφορετικά. Έδειξαν πάντως πως δε βρίσκονται εκεί μόνο λόγο ονόματος. Μετρούν μια νίκη και μια pole position.

tororosso-info

Η Ελβετική Sauber είναι η μοναδική που έχει διευθυντή ομάδας γυναίκα, τη Monisha Kaltenborn, μετά την αποχώρηση της κόρης του Frank Williams. Με συνεχή παρουσία στο grid από το 1993, είναι κι αυτή ομάδα μεσαίου βεληνεκούς. Για μια ακόμη χρονιά το οδηγικό της δίδυμο είναι οι Marcus Ericsson και Felipe Nasr. Μετρούν επίσης μια νίκη και μια pole position.

sauber-info

Βρετανική ομάδα και η McLaren, διένυσε μια από τις χειρότερες –αν όχι τη χειρότερη- σεζόν της πέρυσι, μη θυμίζοντας σε τίποτα την υπερδύναμη της δεκαετίας του ΄90. Η συνεργασία με τη Honda αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς οι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν και να εξελίξουν έναν σχετικά αξιόπιστο κινητήρα που θα λειτουργούσε ως βάση. Αυτό φαίνεται όμως να το κάνουν φέτος, καθώς στις δοκιμές του χειμώνα διένυσε πολλαπλάσια χιλιόμετρα σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2015. Οδηγοί της οι πολύ έμπειροι, τρεις φορές συνολικά παγκόσμιοι πρωταθλητές Fernando Alonso και Jenson Button, ίσως στις τελευταίες τους εμφανίσεις ως αγωνιζόμενοι. Μετρά 182 νίκες και 8 παγκόσμιους τίτλους.

Mclaren-Honda-info

Ένα όνομα ιστορικό αναβιώνει για μια ακόμα φορά στο νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η εργοστασιακή ομάδα της Renault. Όταν δεν έπαιρνε πρωταθλήματα, έδινε στο άθλημα τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές. Το πιο δυνατό της σημείο ήταν πάντα ο κινητήρας, και μένει να δούμε αν φέτος η εργοστασιακή εξέλιξη απέδωσε καρπούς. Ο Kevin Magnussen επανεμφανίζεται μετά το “άδειασμα” από τη McLaren, ενώ ο Jolyon Palmer θα δοκιμάσει για πρώτη φορά να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους. Μετρά 2 νίκες στην τελευταία της μορφή ως εργοστασιακή ομάδα.

renault-info

Ουραγός συνήθως η Manor, επιβίωσε όμως και από τα οικονομικά της προβλήματα, και από τα ατυχήματα που την έπληξαν και συνεχίζει να αγωνίζεται ελπίζοντας πως φέτος οι συνεργασίες με τη Mercedes στον τομέα του κινητήρα και τη Williams στην ανάρτηση θα καρποφορήσουν. Με καλές μεταγραφές στο τεχνικό της τμήμα αλλά άπειρους οδηγούς, θα είναι δύσκολο για την ομάδα αλλά ταυτόχρονα και ενδιαφέρον να την παρακολουθείς. Πρωτοεμφανιζόμενοι οι Pascal Wehrlein και Rio Haryanto, με καλύτερη επίδοση της ομάδας την 9η θέση του αδικοχαμένου Jules Bianchi.

22.02.2016. Manor Racing MRT05 Reveal, Barcelona, Spain. Monday.

Τέλος, το μυστήριο του φετινού πρωταθλήματος, έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ακούει στο όνομα Haas. Με κινητήρα Ferrari και έμπειρους οδηγούς, ελπίζει να πλασαριστεί στους βαθμούς σε κάποιους αγώνες, αν και η εμπειρία μας έχει δείξει πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί σε πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα. Παρ΄όλα αυτά ελπίζουμε να είναι ανταγωνιστική και της ευχόμαστε καλές και πολλές επιτυχίες!

Haas-info

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments