Η Audi μπαίνει στη Formula 1

Η Audi εισέρχεται στην κορυφαία κατηγορία μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από το 2026, η premium μάρκα θα αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIA Formula 1 με μια ειδικά ανεπτυγμένη μονάδα ισχύος. Το project θα αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της Audi Sport στο Neuburg κοντά στο Ingolstadt. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που θα κατασκευαστεί ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης της Formula 1 στη Γερμανία.

Η Audi ανακοίνωσε την είσοδό της σε συνέντευξη Τύπου στο Βελγικό Grand Prix της Formula 1 στο Spa Francorchamps. Στην εκδήλωση, ο Markus Duesmann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AUDI AG, και ο Oliver Hoffmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνική Ανάπτυξη, απάντησαν σε ερωτήσεις μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Formula 1, Stefano Domenicali, και τον Mohammed ben Sulayem, Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Παράγοντας για την παρουσία στη πιο δημοφιλή σειρά αγώνων στον κόσμο είναι το ξεκάθαρο σχέδιο να γίνει η Audi  πιο βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική. Οι νέοι τεχνικοί κανόνες, που θα ισχύσουν από το 2026, επικεντρώνονται στην περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και στα προηγμένα βιώσιμα καύσιμα. Εκτός από το υφιστάμενο ανώτατο όριο κόστους για τις ομάδες, θα εισαχθεί ένα ανώτατο όριο κόστους για τους κατασκευαστές κινητήρων το 2023. Επιπλέον, η Formula 1 έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να δημιουργήσει μια σειρά αγώνων ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Από το 2026, η ηλεκτρική ισχύς για τις μονάδες ισχύος, που αποτελούνται από ηλεκτρικό κινητήρα, μπαταρία, ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και κινητήρα εσωτερικής καύσης, θα αυξηθεί απότομα σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα κίνησης της Formula 1. Ο ηλεκτροκινητήρας θα είναι τότε σχεδόν τόσο ισχυρός όσο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο οποίος έχει ισχύ περίπου 400 kW (544 hp). Οι εξαιρετικά αποδοτικοί turbo κινητήρες 1,6 λίτρων λειτουργούν με προηγμένο βιώσιμο καύσιμο – επίσης προϋπόθεση για την είσοδο της Audi στη σειρά.

Παγκοσμίως αναγνωρισμένη, εξαιρετικά συναισθηματική και τεχνολογικά προηγμένη – αυτό είναι η Formula 1 που ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Audi. Η Formula 1 πραγματοποιεί αγώνες σε όλες τις σχετικές αγορές της μάρκας. Ως εξαιρετική πλατφόρμα για τα πιο απαιτητικά ηλεκτροκίνητα αγωνιστικά αυτοκίνητα στον κόσμο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η Audi αναλαμβάνει την πρόκληση να αποδείξει το «Vorsprung durch Technik» σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το ενδιαφέρον για τη Formula 1 είναι παγκόσμιο και η σειρά αγώνων είναι ένα από τα αθλητικά γεγονότα με τη μεγαλύτερη εμβέλεια στον κόσμο. Το 2021, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τους αγώνες. Η Formula 1 είναι δημοφιλής σε βασικές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ και η τάση συνεχίζει να αυξάνεται – ακόμη και μεταξύ των νέων ανθρώπων. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Formula 1 γνωρίζει πλέον τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών αθλημάτων στον κόσμο.

Ανάπτυξη της μονάδας ισχύος στο Neuburg

Η μονάδα ισχύος θα κατασκευαστεί στο υπερσύγχρονο Competence Center Motorsport της Audi Sport στο Neuburg an der Donau, όχι μακριά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας AUDI AG στο Ingolstadt. «Για την ανάπτυξη και την κατασκευή του συστήματος μετάδοσης κίνησης της Formula 1, θα βασιστούμε στην πολύτιμη τεχνογνωσία των εργαζόμενών μας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού μας και θα προσλάβουμε επίσης επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης» , δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport, Julius Seebach, ο οποίος οργάνωσε την είσοδο στη Formula 1 ως μέρος της αναπροσαρμογής της παρουσίας της Audi στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Στο Neuburg υπάρχουν ήδη χώροι για δοκιμές κινητήρα F1 καθώς και για δοκιμές ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίας. Αυτή τη στιγμή γίνονται πρόσθετες απαραίτητες προετοιμασίες όσον αφορά το προσωπικό, τα κτίρια και την τεχνική υποδομή, με όλα τα απαραίτητα να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Μια ξεχωριστή εταιρεία ιδρύθηκε πρόσφατα για το έργο της μονάδας ισχύος, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Audi Sport. Ο Άνταμ Μπέικερ θα αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας και συνεπώς το έργο της Formula 1 ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ως μηχανικός έχει αναλάβει διάφορες ανώτερες θέσεις για κατασκευαστές και ομάδες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πριν ενταχθεί στην Audi το 2021, εργάστηκε στη FIA για τρία χρόνια.

Η απόφαση για τη Formula 1 εστιάζει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Η Audi Sport συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για το έργο της Formula 1 και ως εκ τούτου διακόπτει το έργο LMDh. Το τμήμα μηχανοκίνητου αθλητισμού είχε πρόσφατα αναστείλει την ανάπτυξη του σπορ αυτοκινήτου για αγώνες αντοχής. Παράλληλα, η Audi Sport θα συνεχίσει το καινοτόμο έργο της με το RS-Q e-tron στο Ράλι Ντακάρ. Το επόμενο έτος, ο στόχος της Audi είναι η συνολική νίκη στην έρημο.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportscar, το αμερικανικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, το DTM, το Le Mans ή τη Formula E – η Audi Sport έχει θέσει τα πρότυπα σε πολλές κατηγορίες με πολλούς τίτλους.

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments