Το νέο Suzuki Swift στην Ελλάδα

Η τέταρτη γενιά του εμβληματικού hatchback είναι πλέον πραγματικότητα και βρίσκεται στη χώρα μας! Το ολοκαίνουργιο Swift έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο εκλεπτυσμένο και δυναμικό compact car, με μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία, προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και εξαιρετικό fun-to-drive χαρακτήρα, που επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα της καθημερινής μετακίνησης.

Το SWIFT αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή fun-to-drive και γεμάτα στυλ hatchbacks, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία από την πρώτη παγκόσμια εμφάνιση του μοντέλου το 2004 μέχρι και σήμερα. Επίσης, έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία και στην ελληνική αγορά, ως ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή υβριδικά αυτοκίνητα, κερδίζοντας τις καρδιές των οδηγών που αναζητούν ένα ευέλικτο και αξιόπιστο αυτοκίνητο. Το μοναδικό design, η προηγμένη τεχνολογία και η εντυπωσιακή οικονομία το καθιστούν ένα από τα best-selling compact hatchbacks στην Ελλάδα.

Το ολοκαίνουριο μοντέλο της Suzuki βασίζεται στην κληρονομιά των προκατόχων του, προσφέροντας μια οδηγική εμπειρία που δεν είναι μόνο ευχάριστη, αλλά δίνει προτεραιότητα στην άνεση, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια. Το SWIFT έχει κυκλοφορήσει σε 169 χώρες πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Διατηρώντας το χαρακτηριστικό στυλ των προκατόχων του, το ολοκαίνουριο SWIFT είναι πλήρως ανασχεδιασμένο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές του μοντέλου, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα.

Εξωτερική Εμφάνιση

Το νέο SWIFT αποπνέει αυτοπεποίθηση και περιπετειώδη χαρακτήρα με ανασχεδιασμένη μάσκα με γρίλιες σε μαύρο χρώμα και χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα σε σχήμα L, που δένουν αρμονικά με τις στρογγυλεμένες γραμμές των φτερών. Οι στιβαρές πλαϊνές γραμμές, σε συνδυασμό με τις ρευστές γραμμές της οροφής προσδίδουν στο νέο SWIFT ένα εντυπωσιακό στυλ που ξεχωρίζει. Ο δυναμικός και διασκεδαστικός χαρακτήρας του μοντέλου τονίζεται ακόμη περισσότερο από τα πίσω φώτα τριών διαστάσεων και τον φαρδύ πίσω προφυλακτήρα.

Η γκάμα των χρωμάτων του νέου SWIFT αποτελείται από 9 μονόχρωμες επιλογές και 4 διχρωμίες, ενώ συμπεριλαμβάνονται και νέα εντυπωσιακά χρώματα, όπως το Frontier Blue Pearl Metallic και το Cool Yellow Metallic. Το νέο Frontier Blue Pearl Metallic όπως και το εντυπωσιακό Burning Red Pearl Metallic, διαθέτει έντονο, ζωηρό και χαρακτηριστικό τόνο, και συμβολίζει τη νέα γενιά χρωμάτων της Suzuki. Οι δύο αυτές επιλογές αποτελούνται από τριπλή επίστρωση χρώματος, προσφέροντας πλούσια υφή και αποχρώσεις υψηλής ποιότητας.

Το χρώμα με «εμφάνιση καραμέλας» είναι ένα τρισδιάστατο επικαλυπτικό χρώμα, όπου μια διαφανής βαφή εφαρμόζεται πάνω από μια ασημί βασική στρώση, ακολουθούμενη από μια διαφανή επικάλυψη. Αυτό δημιουργεί ένα ζωντανό και βαθύ χρώμα σαν της καραμέλας. Το Μεταλλικό Frontier Blue Pearl και το Μεταλλικό Burning Red Pearl είναι χρώματα «Candy-like colour».

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Το νέο SWIFT διαθέτει άνετη και ευρύχωρη καμπίνα, με εκλεπτυσμένο και εργονομικό σχεδιασμό, προσφέροντας την απόλυτη οδηγική εμπειρία.

Η θέση οδήγησης του νέου SWIFT είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει όχι μόνο εξαιρετική εργονομία, αλλά μία καθηλωτική εμπειρία για τον οδηγό, με τα χειριστήρια να είναι οδηγοκεντρικά τοποθετημένα, διασφαλίζοντας εύκολη χρήση. Τα όργανα του αντίστοιχου πίνακα είναι ευανάγνωστα και η απρόσκοπτη ορατότητα αποτελεί σύμμαχο του οδηγού στην κίνηση της πόλης. Η κομψή διχρωμία σε μαύρο και ανοιχτό γκρι στις επιφάνειες του ταμπλό και στην επένδυση των μπροστινών θυρών, σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες σε σατινέ επιμετάλλωση και σκούρο ασημί χρώμα, ενισχύουν τη δυναμική και σπορ εμφάνιση του εσωτερικού. 

Η οθόνη αφής HD 9 ιντσών προσφέρει γρήγορη και ακριβή απόκριση σε κάθε άγγιγμα. Είναι συμβατή με Apple CarPlay® και Android Auto™ μέσω ασύρματης σύνδεσης με το κινητό τηλέφωνο και σύνδεσης USB, υποστηρίζει δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth® και εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

Τα αναβαθμισμένα συστήματα ασφάλειας του νέου SWIFT

Ένα ραντάρ απόστασης και μία κάμερα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την ανίχνευση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών μπροστά από το όχημα και βοηθούν στην αποφυγή των μετωπικών, διαγώνιων και πλευρικών συγκρούσεων. Όταν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης, ενεργοποιούνται ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις. Εάν ο οδηγός δεν φρενάρει επαρκώς, η υποβοήθηση πέδησης ενεργοποιείται αυτόματα για να βοηθήσει στην επιβράδυνση του οχήματος. Σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα αυτόματα για να βοηθήσει στη μείωση της δύναμης πρόσκρουσης και στον περιορισμό των υλικών ζημιών.

Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keep Assist, LKA)

Όταν το σύστημα adaptive cruise control είναι ενεργοποιημένο, το σύστημα διατήρησης λωρίδας βοηθάει τον οδηγό να παραμένει στη λωρίδα του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανιχνεύσει παρακείμενο όχημα ή άλλο εμπόδιο πολύ κοντά στο όχημα του οδηγού, παρέχει υποβοήθηση του τιμονιού για διατήρηση ασφαλούς απόστασης.

Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitoring System, DMS)

Μέσα από ενσωματωμένη κάμερα στον πίνακα οργάνων, ανιχνεύονται τα μάτια και το πρόσωπο του οδηγού. Εάν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός νυστάζει, έχει αποκοιμηθεί, ή δεν κοιτάζει το δρόμο, ενεργοποιείται ηχητική προειδοποίηση που συνοδεύεται από αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

Επιπλέον συστήματα ασφάλειας:

– Σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Prevention)

– Adaptive Cruise Control (ACC)

– Λειτουργία Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition)

– Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor)

– Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (RCTA)

– Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης eCall

Νέος κινητήρας 1.2L με ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS

Ο νέας σχεδίασης τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,2 λίτρων Z12E στο νέο SWIFT πετυχαίνει θερμική απόδοση έως 40% (καύσιμο RON95), με αποτέλεσμα καλύτερη οικονομία καυσίμου.

Άλλα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την αύξηση της ροπής σε χαμηλές στροφές λειτουργίας για καλύτερη απόκριση και συνολική απόδοση.

 

Νέο SWIFT Z12E

Υπάρχον SWIFT K12D

Αριθμός κυλίνδρων

3

3

Κυλινδρισμός κ.ε..

1.197

1.197

Σχέση συμπίεσης

13,9

13,0

Μέγιστη ισχύς kW (PS)/σ.α.λ.

60,9 (82)/5.700

61 (82)/6.000

Μέγιστη ροπή Nm/σ.α.λ.

111,8/4.500

107/2.800

Διάμετρος εμβόλου

74,0

73,0

Διαδρομή εμβόλου

92,8

71,5

Εκπομπές CO2 κατά WLTP (2WD, Χειροκίνητο κιβώτιο) γρ./χλμ.

98-99

106-107

 

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο κινητήρα K12D, έχει επιτευχθεί υψηλότερη οικονομία καυσίμου με τους εξής τρόπους:

  1. Βελτιστοποίηση του στροβιλισμού του μείγματος στον κύλινδρο για ταχύτερη καύση.

  2. Χρησιμοποίηση ενός ενδιάμεσου μηχανισμού κλειδώματος στο μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής VVT.

  3. Αύξηση του ρυθμού ροής της βαλβίδας EGR.

  4. Υιοθέτηση μηχανισμού εντατήρα εκκρεμούς και χρήση ηλεκτρικής αντλίας νερού.

Επίσης, ο αριθμός εκπεμπόμενων σωματιδίων (PN) έχει μειωθεί με την καταστολή της ατελούς καύσης που μπορεί να συμβεί σε υψηλότερες σχέσεις συμπίεσης και με τη χρήση τριοδικού καταλυτικού μετατροπέα και ενός φίλτρου σωματιδίων βενζίνης που αναφέρεται ως GPF (φίλτρο σωματιδίων βενζίνης).

Στο νέο SWIFT, ο κινητήρας συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS για περαιτέρω βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση. Το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση και την αποθηκεύει στην μπαταρία ιόντων λιθίου. Το ηλεκτρικό μοτέρ ISG (Integrated Starter Generator) βοηθά τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση για υψηλότερη απόδοση καυσίμου.

Το κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων, έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για τον νέο κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης για να εξασφαλιστεί υψηλή οικονομία καυσίμου και απόδοση ισχύος. Το συγχρονιζέ και η διαδρομή του μοχλού έχουν βελτιστοποιηθεί για τη μείωση της απαιτούμενης δύναμης κατά την αλλαγή των σχέσεων και ο βαθμός σκληρότητας του ελατηρίου του συγκλίνοντα διακόπτη μετατόπισης έχει βελτιστοποιηθεί για να εξασφαλίζεται ομαλή και ελαφριά εμπλοκή των σχέσεων.

Τα μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων υιοθετούν ένα νέας σχεδίασης και κατασκευής υψηλής απόδοσης CVT κιβώτιο, κατάλληλο για τον νέο κινητήρα. Ο μετατροπέας ροπής χρησιμοποιεί έναν αποσβεστήρα που έχει χαμηλότερη ακαμψία και απορροφά αποτελεσματικά τις περιστροφικές διακυμάνσεις από τον κινητήρα, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση NVH (Noise, Vibration, and Harshness – Θόρυβος, Κραδασμός και Τραχύτητα) και την οικονομία καυσίμου.

Εμπρός και πίσω ανάρτηση

Στο εμπρός μέρος, η διάμετρος της αντιστρεπτικής ράβδου έχει μεγαλώσει και έχει αυξηθεί η σκληρότητα του ελατηρίου. Επίσης η διάμετρος της άρθρωσης με τον τροχό έχει επίσης μεγαλώσει για να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος μετάδοσης. Επιπλέον, έχουν προστεθεί φύλλα Teflon™ στις βάσεις για να αυξήσουν την ακαμψία, μειώνοντας τις τριβές κατά την ταλάντωση. Συνολικά, αυτές οι αλλαγές βοηθούν στη βελτίωση της αίσθησης του τιμονιού και της συμπεριφοράς του οχήματος κατά τις στροφές για αυξημένη σταθερότητα.

Στο πίσω μέρος, η διαδρομή της ανάρτησης έχει αυξηθεί για να επιτρέψει στους πίσω τροχούς να ακολουθούν καλύτερα την επιφάνεια του οδοστρώματος (μόνο για μοντέλα 2WD).

Σε σύγκριση με το υπάρχον SWIFT, η οδηγική συμπεριφορά έχει αναβαθμιστεί μέσω των παρακάτω:

Ελαφριά αίσθηση, που επιτυγχάνεται με συνδυασμό του νέου κινητήρα Z12E, της υποβοήθησης ISG και του βάρους κάτω των 1.000 κιλών.
Βελτίωση της πρόσφυσης με τη μείωση των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές.
Πιο «φυσική» αίσθηση στο τιμόνι, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης κατά την περιστροφή.

Το ALLGRIP AUTO είναι ένα αυτόματο σύστημα τετρακίνησης που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς. Σε περίπτωση ανίχνευσης ολίσθησης των εμπρός τροχών, ενεργοποιείται ο συνεκτικός συμπλέκτης, ώστε να μεταφέρει αυτόματα ροπή στους πίσω τροχούς, προσφέροντας έτσι πρόσφυση για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους ή ολισθηρές επιφάνειες.

Το νέο SWIFT προσφέρει κορυφαία αεροδυναμική απόδοση. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές σε αεροσήραγγα που αναπαράγει τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

– Εμπρός προφυλακτήρας: Ομαλό αεροδυναμικό σχήμα, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία.

– Εμπρός εκτροπείς αέρα: Ανασχεδιασμένοι για βελτιστοποίηση της ροής αέρα γύρω από τα εμπρός ελαστικά.

– Πλαϊνά κάτω σπόιλερ: Βοηθούν στην αύξηση της ροής αέρα κάτω από το δάπεδο και γύρω από τα πίσω ελαστικά.

– Πλαϊνή αεροτομή πίσω πόρτας: Μειώνει περαιτέρω την αεροδυναμική αντίσταση.

– Σπόιλερ οροφής: Μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση για βέλτιστη απόδοση.

– Πίσω κολόνα (C-Pilar): Βελτιστοποιημένη για μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης.

– Ζάντες αλουμινίου: Η ροή αέρα γύρω από τους τροχούς έχει βελτιστοποιηθεί για μείωση της οπισθέλκουσας.

To SUZUKI CONNECT χρησιμοποιεί τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων (DCM) του οχήματος, ώστε να είναι ο οδηγός συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του, ανά πάσα στιγμή, και να επωφελείται από τις προηγμένες λειτουργίες της εφαρμογής SUZUKI CONNECT. Για επιπλέον άνεση, ορισμένες λειτουργίες του SUZUKI CONNECT είναι διαθέσιμες μέσω της οθόνης αφής HD 9 ιντσών.

Βασικές Λειτουργίες:

– Ειδοποίηση Κατάστασης Οχήματος

– Εντοπιστής Σταθμευμένου Αυτοκινήτου

– Ιστορικό Οδήγησης

– Ειδοποίηση Γεωπεριορισμού και Απαγόρευσης Κυκλοφορίας

– Ειδοποίηση Ασφαλείας

– Ειδοποίηση Προειδοποιητικής Λυχνίας

– Ειδοποίηση Περιοδικής Συντήρησης

Το ολοκαίνουριο SWIFT είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας για προ παραγγελία στο επίσημο δίκτυο εμπόρων. Η τιμή της έκδοσης GL είναι 18.450 ευρώ, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων LED φώτα, 6 αερόσακους, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, adaptive cruise control, οθόνη Infotainment 9 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, hill hold, σύστημα αυτόματης εναλλαγής μεγάλης σκάλας φώτων και πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης/άνεσης/ασφάλειας.

Η έκδοση GL+ κοστίζει 19.530 ευρώ και η GLX 21.250 ευρώ (εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο).

Το SWIFT με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς κοστίζει από 20.600 ευρώ (GL), ενώ με το κιβώτιο ταχυτήτων CVT 21.330 ευρώ (GL+).

5 χρόνια εγγύηση

Όπως και το υπάρχον SWIFT, έτσι και το νέο συνοδεύεται από τις εξής εγγυήσεις:

  • 5 έτη εγγύηση καλής λειτουργίας (ή 100.000 χλμ για τα μηχανικά / ηλεκτρικά μέρη)

  • 12 έτη για το αμάξωμα

  • 5 έτη δωρεάν οδική βοήθεια

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments