Η νέα Mercedes-Benz CLE Coupé στην Ελλάδα

Η νέα CLE Coupé πάτησε σε Ελληνικό έδαφος και υπόσχεται συγκινήσεις από κάθε άποψη. Το σπορ, κομψό δίθυρο μοντέλο συνδυάζει τις χαρακτηριστικές αναλογίες ενός coupé με τη μοντέρνα γραμμή σχεδίασης της Mercedes-Benz, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η σχεδιαστική φιλοσοφία της Αισθαντικής Καθαρότητας. Έτσι δημιουργήθηκε η σμιλευμένη σιλουέτα της CLE Coupé, η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστές επιφάνειες με συνεχείς μεταβάσεις. Η προοδευτική δυναμική και η κομψότητα αναδεικνύονται ακόμη εντονότερα από το πλάι, χάρη στο χαμηλωμένο αμάξωμα (1.428 mm) με το μακρύ μεταξόνιο (2.865 mm), τους κοντούς προβόλους (888 mm μπροστά/1.097 mm πίσω) και, ιδίως, τους μυώδεις ώμους που δημιουργούν την επιβλητική εμφάνιση της CLE Coupé. Άλλα τυπικά χαρακτηριστικά είναι το μακρύ καπό του κινητήρα, το οποίο διακοσμούν δύο ενσωματωμένα power dome, το έντονα κεκλιμένο μπροστινό παρμπρίζ και η μεγάλη, καμπύλη οροφή. Ο κλωβός επιβατών, μετατοπισμένος αρκετά προς τα πίσω, καταλήγει στο επίπεδο πίσω παρμπρίζ του σπορ πίσω τμήματος.

Μια χαρακτηριστική ακμή διαμορφώνει το ισχυρό προφίλ. Η χαρακτηριστική αυτή γραμμή διατρέχει το αμάξωμα από τον προβολέα μέχρι τον εξωτερικό καθρέφτη και από το πίσω φως μέχρι τη λαβή της πόρτας. Τονίζει τις αθλητικές αναλογίες και τους μυώδεις θόλους των τροχών. Επιπλέον, η χαρακτηριστική ακμή σε συνδυασμό με τα πλαϊνά παράθυρα με πλαίσιο χρωμίου υπογραμμίζουν την ισορροπία μεταξύ κομψότητας και δυναμισμού. Η βασική έκδοση AVANTGARDE Line διατίθεται με ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών στον βασικό εξοπλισμό. Με τη γραμμή εξοπλισμού AMG Line οι ζάντες 19 ιντσών αποτελούν βασικό εξοπλισμό. Η μεγάλη ποικιλία από ζάντες αλουμινίου 18 έως 20 ιντσών και τα δέκα διαφορετικά χρώματα βαφής προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης.

Το μπροστινό τμήμα με την προοδευτική κλίση προς τα εμπρός («ρύγχος καρχαρία») και το χαμηλωμένο καπό κινητήρα, οι επίπεδοι προβολείς LED με μοναδική σχεδίαση και η χαρακτηριστική μάσκα ψυγείου εξασφαλίζουν μια αναμφισβήτητα αθλητική, αλλά ταυτόχρονα κομψή εμφάνιση. Τα power dome με τα έντονα περιγράμματα στο μακρύ καπό του κινητήρα παραπέμπουν στους πανίσχυρους κινητήρες έως έξι κυλίνδρων που εξοπλίζουν το αυτοκίνητο. Όπως συνηθίζεται στα coupé, η μάσκα ψυγείου διαθέτει μία μόνο γρίλια σε γυαλιστερό μαύρο με διακοσμητικό στοιχείο χρωμίου και κεντρικό αστέρι. Πίσω της λάμπει το νέο, τρισδιάστατο μοτίβο αστεριών Mercedes-Benz σε χρώμιο. Η μάσκα ψυγείου, που φαρδαίνει προς τα κάτω σε σχήμα Α, τονίζει τον ισχυρό, παρορμητικό χαρακτήρα της CLE Coupé και σε συνδυασμό με το πλαίσιο χρωμίου που περιβάλλει τη γυαλιστερή μαύρη, κεντρική εισαγωγή αέρα στην μπροστινή ποδιά, την κάνει να δείχνει χαμηλότερη και σε στενότερη επαφή με τον δρόμο.

Η CLE Coupé διαθέτει προβολείς LED High Performance με νέα σχεδίαση τριπλού πυρσού για τα φώτα πορείας ημέρας, τα φώτα θέσης και τα φλας. Οι προβολείς DIGITAL LIGHT προσφέρονται ως προαιρετικός εξοπλισμός. Τα φώτα πορείας ημέρας έχουν ελλειπτικό σχήμα ενώ η βάση του προβολέα διαθέτει γαλάζιο φωτισμό για απαράμιλλη εμφάνιση που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον δυναμισμό της.

Το μυώδες πίσω τμήμα χαρακτηρίζεται από λείες επιφάνειες και ομαλές μεταβάσεις. Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι τα πίσω φώτα LED δύο τμημάτων με νέα περιγράμματα και τρισδιάστατα φωτιστικά σώματα. Προαιρετικά, διατίθεται ένα φωτεινό θέαμα για την υποδοχή και τον αποχαιρετισμό των επιβατών. Τα πίσω φώτα συνδέονται μεταξύ τους με ένα σκούρο κόκκινο συνδετικό στοιχείο, το οποίο, όπως η κλασική διακοσμητική λωρίδα χρωμίου στον προφυλακτήρα, τονίζει το πλάτος του πίσω τμήματος. Στη γραμμή εξοπλισμού AVANTGARDE Line, διακοσμητικά στοιχεία σχήματος C περικλείουν τη διακοσμητική λωρίδα χρωμίου σαν αριστοτεχνική αγκράφα.

Στο εσωτερικό της, συνδυάζει τη σπορ πολυτέλεια με γενναιόδωρη αίσθηση του χώρου και είναι πλήρως  προσανατολισμένη στον οδηγό. Στο κόκπιτ, την προσοχή προσελκύουν αμέσως η ανεξάρτητη, πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων 12,3 ιντσών (21,3 εκ.) και η κεντρική οθόνη 11,9 ιντσών (30,2 εκ.) σε κατακόρυφη διάταξη, ώστε να είναι πιο φιλική προς τον χρήστη. Ορθώνεται πολύ φυσικά πάνω από την γυαλιστερή μαύρη επιφάνεια της κεντρικής κονσόλας και είναι στραμμένη κατά έξι μοίρες προς το κάθισμα του οδηγού. Σε συνδυασμό με την κατακόρυφη διάταξη, δημιουργεί μια δυναμική και ανάλαφρη αίσθηση που υπογραμμίζει τη σπορ φιλοδοξία της CLE Coupé και τον σαφή προσανατολισμό της στον οδηγό.

Ο σπορ χαρακτήρας εντείνεται με τον δυναμικό ατμοσφαιρικό φωτισμό σε 64 χρώματα. Ο έμμεσος, ατμοσφαιρικός φωτισμός στη διακοσμητική λωρίδα του ταμπλό οργάνων, στις ποτηροθήκες της κεντρικής κονσόλας, στη μονάδα χειρισμού οροφής, στις χειρολαβές των θυρών, στη μονάδα ρύθμισης καθίσματος και τον μπροστινό χώρο ποδιών περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Με τον προαιρετικό ατμοσφαιρικό φωτισμό plus, μια φωτεινή λωρίδα ξεκινά από την κεντρική κονσόλα και διατρέχει ολόκληρο το ταμπλό οργάνων φτάνοντας μέχρι κάτω από τους αεραγωγούς στα δύο άκρα του. Άλλη μία φωτεινή λωρίδα σε κάθε πόρτα διατρέχει το περίγραμμα των υποβραχιόνιων και τη γραμμή στη βάση των παραθύρων μέχρι τον χώρο των πίσω επιβατών, ενισχύοντας την αίσθηση της ευρυχωρίας.

Επιπλέον, προσφέρει εξατομικευμένη εμπειρία ήχου με ενσωματωμένα ηχεία στα καθίσματα! Σε συνδυασμό με το προαιρετικό ηχοσύστημα 3D surround Burmester®, διαθέτουν δύο ηχεία στο ύψος των προσκέφαλων, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ιδιαίτερη και συναρπαστική εμπειρία ήχου με Dolby Atmos κοντά στα αυτιά των επιβατών. Το premium αυτό ηχοσύστημα περιλαμβάνει 17 ηχεία.

Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας στη CLE Coupé είναι άκρως διαδραστικό προσφέροντας μια ξεχωριστή ψηφιακή εμπειρία. Ένα νέο επίπεδο συμβατότητας με Android επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από ξένους παρόχους. Κατά την παρουσίαση στην αγορά, θα είναι διαθέσιμες οι εξής εφαρμογές: η πλατφόρμα ψυχαγωγίας «TikTok», η πλατφόρμα podcast «Pocket Casts», η πλατφόρμα ροής ήχου και βίντεο «Audials», το παιχνίδι «Angry Birds», η συνεργατική εφαρμογή «Webex», το σύστημα τηλεδιάσκεψης «Zoom» και το πρόγραμμα περιήγησης «Vivaldi». Επιπλέον, περιλαμβάνεται προαιρετικά η πύλη ψυχαγωγίας ZYNC, η οποία προσφέρει streaming βίντεο, περιεχόμενο κατά παραγγελία, διαδραστικές εμπειρίες, τοπικά προγράμματα βίντεο, αθλητικά, ειδήσεις και πολλά άλλα. Διατίθενται ήδη περισσότερες από 30 υπηρεσίες streaming από γνωστούς παγκόσμιους, περιφερειακούς και τοπικούς συνεργάτες, ενώ ενσωματώνονται συνεχώς και άλλοι συνεργάτες και κανάλια. Το Mercedes me Store έχει ένα νέο App Store. Η προσφερόμενη ποικιλία θα διευρύνεται σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το dream car είναι πάντα ενημερωμένο και μπορεί να εξατομικευτεί εκτενώς.

Οι προσωπικές ρυθμίσεις δημιουργούνται εύκολα και απλά: οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους προφίλ απευθείας στη CLE Coupé και να το συγχρονίσουν με τα υπάρχοντα δεδομένα προφίλ στον λογαριασμό τους Mercedes me. Με τη σάρωση ενός κώδικα QR μέσω της εφαρμογής Mercedes me app, το όχημα συνδέεται αυτόματα στον λογαριασμό Mercedes me. Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας έως επτά διαφορετικών προφίλ με συνολικά 800 περίπου παραμέτρους – για παράδειγμα, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός μπορεί να ρυθμίζεται εξ αποστάσεως από το σπίτι. Οι προσωπικές προτιμήσεις, όπως ο αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός και οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, μπορούν να μεταφερθούν στο αυτοκίνητο μέσω του προσωπικού προφίλ Mercedes me.

Η νέα CLE Coupé προσφέρει αναβαθμισμένες προσωπικές ρυθμίσεις με τις λεγόμενες «ρουτίνες» οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στη νέα E-Class και αυτοματοποιούν τις λειτουργίες άνεσης με βάση τις προσωπικές ανάγκες του καθενός χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτό σημαίνει, ότι το όχημα μαθαίνει ποια συστήματα ανέσεων χρησιμοποιεί επανειλημμένα ο οδηγός σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και συνθήκες, ώστε να τα θέτει αυτόματα σε λειτουργία. Οι εφαρμογές για πλοήγηση, ραδιόφωνο και τηλέφωνο προτείνουν ήδη συγκεκριμένες ενέργειες, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου ή κάποιον προορισμό που χρησιμοποιείται τακτικά μια συγκεκριμένη ώρα, ενώ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, προτείνονται αυτόματα περισσότερες από 20 άλλες λειτουργίες, από το ENERGIZING COMFORT έως υπενθυμίσεις γενεθλίων, εάν αφορούν τον οδηγό. Η Mercedes-Benz αποκαλεί αυτές τις λειτουργίες «Magic Module».

DYNAMIC BODY CONTROL με συνεχώς μεταβαλλόμενη απόσβεση ξεχωριστά για κάθε τροχό
Το Πακέτο Τεχνολογίας διατίθεται προαιρετικά για τη CLE Coupé. Περιλαμβάνει την ανάρτηση DYNAMIC BODY CONTROL με συνεχώς μεταβαλλόμενη απόσβεση στον μπροστινό και πίσω άξονα, καθώς και το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα. Το ενεργό σύστημα ανάρτησης ελέγχει τα χαρακτηριστικά απόσβεσης σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων και του συστήματος διεύθυνσης για κάθε τροχό ξεχωριστά, ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες οδήγησης, στην ταχύτητα και τις συνθήκες του οδοστρώματος. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί τον διακόπτη DYNAMIC SELECT, για να επιλέγει ανάμεσα σε άνετη ή σπορ, σφιχτή ρύθμιση. Σε συνδυασμό με το DYNAMIC BODY CONTROL, η CLE Coupé εξοπλίζεται και με σπορ άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Συνδυάζει μια μεταβλητή σχέση μετάδοσης εξαρτώμενη από τη γωνία του τιμονιού με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση εξαρτώμενη από την ταχύτητα για ευχάριστα ομαλή συμπεριφορά.

Σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία
Με το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα και τη σχετικά πιο άμεση σχέση μετάδοσης του συστήματος διεύθυνσης στον μπροστινό άξονα, η CLE Coupé γίνεται εξαιρετικά ευέλικτη και σταθερή ταυτόχρονα. Η γωνία διεύθυνσης στον πίσω άξονα είναι έως 2,5 μοίρες. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος στροφής μειώνεται κατά 50 εκατοστά. Στα μοντέλα με τετρακίνηση 4MATIC είναι 11,2 αντί για 11,7 μέτρα. Στις εκδόσεις με κίνηση στους πίσω τροχούς, ο κύκλος στροφής μειώνεται από 11,2 σε 10,7 μέτρα. Παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις της, η CLE Coupé με κίνηση στους πίσω τροχούς έχει μικρότερο κύκλο στροφής από τη C-Class Coupé (11,2 μέτρα). Επιπλέον, χάρη στην πιο άμεση σχέση μετάδοσης του συστήματος διεύθυνσης, απαιτούνται λιγότερες περιστροφές του τιμονιού από τέρμα σε τέρμα.

Σε ταχύτητες κάτω από 60 χλμ/ώρα, οι πίσω τροχοί στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους μπροστινούς τροχούς. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, το μεταξόνιο ουσιαστικά «κονταίνει» και το αυτοκίνητο γίνεται πιο ευκίνητο και ευέλικτο. Σε ταχύτητες πάνω από 60 χλμ/ώρα, οι πίσω τροχοί στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς τροχούς. Έτσι, προκύπτει ουσιαστικά μακρύτερο μεταξόνιο με αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα: αυξημένη ευστάθεια και ασφάλεια κατά την οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, γρήγορες αλλαγές λωρίδας ή ξαφνικοί ελιγμοί αποφυγής. Επιπλέον, απαιτούνται σαφώς λιγότερες στροφές του τιμονιού κατά τη διάρκεια δυναμικών ελιγμών. Η CLE Coupé έχει πιο σπορ αντιδράσεις στις εντολές του συστήματος διεύθυνσης χάρη στην υποστήριξη του ενσωματωμένου δυναμικού ελέγχου του ESP®.

Ο βασικός εξοπλισμός της CLE Coupé περιλαμβάνει το σύστημα εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST, την ενεργή υποβοήθηση πέδησης, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, την υποβοήθηση τήρησης ορίων ταχύτητας και το πακέτο στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας. Υποστηρίζει τον οδηγό προσαρμόζοντας την ταχύτητα όταν τα προπορευόμενα οχήματα κινούνται πιο αργά. Η επιθυμητή απόσταση μπορεί να ρυθμιστεί σε αρκετά στάδια. Η κατάσταση και δραστηριότητα των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης εμφανίζονται σε προβολή πλήρους οθόνης στην οθόνη του οδηγού.

Άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνονται στα πακέτα εξοπλισμού. Έτσι, το πακέτο Advanced Plus περιλαμβάνει επίσης το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και το σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας. Το πακέτο premium περιλαμβάνει το πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών και το DIGITAL LIGHT.

Επιλέον, το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης Plus με διευρυμένες λειτουργίες διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός. Περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας τελευταίας γενιάς.

Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης PARKTRONIC έχει βελτιωθεί από πολλές απόψεις: Η εκκίνηση της διαδικασίας στάθμευσης γίνεται πλέον διαισθητικά μέσω της κεντρικής οθόνης. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος από θέση στάθμευσης γίνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως. Ταυτόχρονα, δεν εκπέμπονται προειδοποιητικοί ήχοι στη διάρκεια της διαδικασίας στάθμευσης. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης περιλαμβάνεται στο προαιρετικό πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών.

Διαθέσιμο για τη CLE Coupé είναι επίσης το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με μνήμη (SAE Επιπέδου 2). Μπορεί να θυμάται συγκεκριμένες διαδικασίες στάθμευσης, όπως για παράδειγμα πώς να μπαίνει και βγαίνει από το γκαράζ του σπιτιού σας. Ο οδηγός κάθεται στο τιμόνι και εκτελεί τη διαδικασία στάθμευσης μία φορά και, στην συνέχεια, μπορεί να ενεργοποιεί εύκολα την αυτόματη στάθμευση από την κεντρική οθόνη όταν το όχημα βρίσκεται στη θέση εκκίνησης που έχει μάθει. Ο οδηγός παρακολουθεί τη διαδικασία στάθμευσης. Εάν ανιχνευθούν εμπόδια, το αυτοκίνητο σταματά εωσότου αυτά απομακρυνθούν. Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με μνήμη μπορεί να απομνημονεύσει διαδικασίες στάθμευσης για έως και πέντε διαφορετικές θέσεις. Το όχημα μπορεί να μαθαίνει πώς να παρκάρει και να ξεπαρκάρει από κάθε θέση, με μέγιστο όριο απόστασης τα 100 μέτρα. Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με μνήμη διατίθεται σε συνδυασμό με το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης Plus ή το πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών.

 

Η γκάμα μοντέλων στην Ελλάδα:

CLE 220 d

CLE 200

CLE 200 4MATIC

CLE 300 4MATIC

CLE 450 4MATIC

Mercedes AMG CLE 53 4MATIC+

Κυβισμός

cm3

1.993

1.999

1.999

1.999

2.999

2.999

Ονομαστική απόδοση ισχύος

kW/hp

145/200

150/204

150/204

190/258

280/381

330/449

σε

σ.α.λ.

3.600-3.600

5.800-5.800

6.100-6.100

5.800-5.800

5.800-6.100

5.800-6.100

Πρόσθετη ισχύς (ενίσχυση) EG

kW/hp

17/23

17/23

17/23

17/23

17/23

17/23

Ονομαστική ροπή στρέψης

Nm

440

320

320

400

500

560

σε

σ.α.λ.

1.800-2,800

1.600-4.000

2.000-4.000

2.000-3.200

1.800-5.000

2200-5000

Πρόσθετη ενίσχυση ροπής EQ

Nm

200

200

200

200

200

205

Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο (WLTP)

l/100 km

5,2-4,714

7,1-6,414

7,5-6,7

7,6-7,014

8,6-7,815

9.7-9.4

Εκπομπές CO22 σε μικτό κύκλο (WLTP)

g/km

137-12314

162-14514

171-15315

173-15914

196-17615

220-212

Επιτάχυνση 0-100 km/h

δευτ.

7,5

7,4

7,5

6,2

4,416

4,2

Τελική ταχύτητα

km/h

238

240

23616

250

25016

250

Οι τιμές της νέας CLE στην Ελλάδα:

Μοντέλο

Κύλινδροι/
Κυβισμός

Ισχύς

Τιμή

CLE 200

L4/1.999 cm3

150+17kW

64.630€

CLE 200 4MATIC

L4/1.999 cm3

150+17kW

67.150€

CLE 300 4MATIC

L4/1.999 cm3

190+17kW

70.200€

CLE 450 4MATIC

L6/2.999 cm3

280+17 kW

88.300€

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC

L6/2.999 cm3

3300+17 kW

100.450

 

CLE 220d

L4/1.993 cm3

145+17kW

66.750€

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments